Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Σε δημοπρασία αντικείμενα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Μία τούφα από τα μαλλιά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, καθώς και άλλα αντικείμενα, δημοπρατήθηκαν στο Ντάλας του Τέξας, σε μια δημοπρασία που φέρεται να τράβηξε την προσοχή του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Η τούφα πουλήθηκε στον μοναδικό πλειοδότη για 119.000 δολάρια.
Ο αγοραστής έχει βιβλιοπωλείο κοντά στο Χιούστον και αγόρασε την τούφα και τις φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα για την αρχική τιμή και δήλωσε ότι σκοπεύει να την εκθέσει στο κατάστημά του.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συλλογή των αντικειμένων ανήκει στον 71χρονο Γκουστάβο Βιγιόλντο, πρώην στέλεχος της CIA, που καταδίωξε τον Τσε στις ζούγκλες της Βολιβίας το 1967 και ισχυρίζεται ότι έκοψε μία τούφα από τα μαλλιά του προτού τον θάψει, μαζί με δύο συντρόφους του.

«Παραδώσαμε έναν κατάλογο των αντικειμένων σε έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή από τη Βενεζουέλα» ανέφερε η Κέλι Νόργουαϊν, αντιπρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Heritage Auction Galleries. Δεν διευκρίνισε εάν ο «ενδιαφερόμενος» εκπροσωπεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όμως πολλά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι πρόκειται για τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος είναι δηλωμένος θαυμαστής του Τσε.

Τα μαλλιά μπορεί να αποδειχτούν σημαντικό ιατροδικαστικό εύρημα, καθώς το DNA είναι δυνατόν να αποδείξει εάν τα λείψανα που βρίσκονται στην Κούβα ανήκουν πράγματι στον Τσε Γκεβάρα.
Ο Τσε συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 1967 από Βολιβιανούς στρατιώτες που υποστηρίζονταν από τη CIA και εκτελέστηκε την επόμενη ημέρα σε ένα σχολείο. Πολλά χρόνια αργότερα βρέθηκαν τα οστά που πιστεύεται ότι ανήκουν στον Τσε και μεταφέρθηκαν στην Κούβα.

«Είναι ίσως το μοναδικό DNA που μπορεί να αποδείξει ότι ο Κάστρο έχει τη σορό του. Ο Γκουστάβο βοήθησε να θάψουν τον Τσε και ισχυρίζεται ότι υπήρχαν μόνο άλλα δύο πτώματα. Όμως, όταν ανοίχτηκε ο τάφος και μεταφέρθηκαν τα οστά στην Κούβα, βρέθηκαν άλλα έξι πτώματα» είπε η Νόργουαϊν. Ο Βιγιόλντο ισχυρίζεται ότι γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία του τάφου, επειδή είχε καταγράψει τις συντεταγμένες.

Μαζί με τα μαλλιά δημοπρατήθηκαν φωτογραφίες του νεκρού Τσε που, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα. Υπήρχε επίσης ένα χειρόγραφο σημείωμα που απευθύνεται στον Τσε και φέρεται να το έχει γράψει κάποιος σύντροφός του, που αναφέρει ότι έχει φτάσει σε κάποια τοποθεσία και αναμένει νεότερες εντολές.

Η δημοπρασία συνάντησε πάντως την αντίδραση της χήρας του Τσε Γκεβάρα, καθώς και υποστηρικτών του.
Ο οίκος έχει πουλήσει κατά το παρελθόν τούφες από τα μαλλιά του Αβραάμ Λίνκολν, του Έλβις Πρίσλεϊ και της Μέριλιν Μονρόε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου