Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
Ιστορία του Ναυπλίου
Μια πολιτεια μαγικη, τυλιγμενη με θρυλους, παραδοσεις και ατσαλακωτη στον χρονο. Μια πολιτεια αν και μικρη κουβαλαει μια μεγαλη ιστορια εδω και χρονια.
Ιδρυτης της πολης του Ναυπλιου ηταν ο Ναυπλιος, καρπος του ερωτα του Ποσειδωνα και της Δαναϊδας Αμυμώνης. Ο Ναυπλιος παντρευτηκε την Κλυμενη και εκανε 3 παιδια: τον Παλαμηδη, τον Οίακα και τον Ναυσιμέδοντα. Οχυρωσε την πολη και εχτισε το καστρο δινοντας το ονομα του 1ου του γιου, Παλαμηδη. Ο Παλαμηδης υπηρξε σοφος-ευφευρετης των μετρων και των σταθμων, των φαρων καθως και των 1ων γραμματων του ελληνικου αλφαβητου. Η ιστορια του Ναυπλιου αρχιζει περιπου τον 8ο π.χ αιωνα και αυτο επιδεικνυειται απο τα μνημεια που διασωθηκαν, οπως ιχνη απο τα "πολυγωνικα" τειχη στην Ακροναυπλια και ταφοι στα βορεια του Παλαμηδιου ομοιοι με αυτους της Μυκηναικης περιοδου. Σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη είχε λάβει μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Η μικρη πολη του Ναυπλιου απεκρουσε πολλους επιδρομεις τοτε , ομως κατα την διαρκεια του Μασσηνιακου πολεμου εχοντας συμμαχησει με τους Σπαρτιατες κατακτηθηκε απο τον Βασιλια του Αργους, Δαμοκρατιδα, καταστραφηκε και λειτουργησε σαν λιμανι του Αργους.
Η ιστορια και η αιγλη του Ναυπλιου αρχιζει πολυ αργοτερα με την ιδρυση του Βυζαντινου κρατους, οποτε αναγνωριζεται απο τους Βυζαντινους ως εμπορικο κεντρο της Ανατολικης Πελοποννησου μεγαλης στρατηγικης σημασιας.
Το 1180 μ.χ , ο αυτοκρατορας Μανουηλ Κομνηνος ορισε αρχοντα του Ναυπλιου τον Λεοντα Σγουρα, ο ποιοις κυριευε το Αργος, την Κορινθο και εφτασε ως την Αθηνα.
Το 1204, ομως, η Βυζαντινη αυτοκρατορια καταλυεται και η Πελοποννησος διδεται στους Φραγκους, οι οποιοι οχυρωνουν την Ακροναυπλια και δημιουργουν το Φραγκικο φρουριο. Μενουν μεχρι το 1390 μ.χ και μετα η πολη κυριαρχειται απο τους Ενετους ( 1390-1540 ), οι οποιοι ενισχυουν την οχυρωση των 2 φρουριων της πολης, κατασκευαζουν και τριτο ενετικο φρουριο, το 1470, ενα προμαχωνα "τα πεντε αδελφια" ( πεντε ιδια κανονια ), που υπαρχουν μεχρι σημερα.
Οχυρωθηκε για 1η φορα το νησακι του κολπου, το Μπουρτζι, χτισμενο καστρο επανω του και συμφωνα με την παραδοση καθε νυχτα εκλειναν το λιμανι με αλυσιδες που ξεκινουσαν απο το καστρο εως τον βραχιονα του λιμανιου. Γι'αυτο το λογο ονομαστηκε Porto cadena ( το λιμανι της αλυσιδας ). Αυτο κρατησε μεχρι το 1865. Μετα, το Μπουρτζι εγινε τοπος διαμονης των δημίων.
Το 1540 η πολη κυριαρχειται απο τους Τουρκους μεχρι το 1686, οταν ο αντιναυαρχος Μοροζινης, επικεφαλης των Ενετως, μετα απο σκληρη μαχη κατελαβε την πολη. Αρχισε την οχυρωση του Παλαμηδιου αλλα δεν προλαβε να τελειωσει το εργο του γιατι πεθανε ξαφνικα. Το εργο του ομως ολοκληρωσε ο μεγαλος Βενετσιανος Αυγουστινος Σαγρεδος, δημιουργωντας ετσι το πιο τρανο καστρο της Ανατολικης Μεσογειου.
To Ναυπλιο εγινε πρωτευουσα του Μορια.
Οι Ενετοι εμειναν μεχρι το 1715, οταν οι Τουρκου λογω της πτωσης της Ενετιας, κατελαβαν ολες τις κτησεις στην Μεσογειο.
Ετσι, το 1718, η Πελοποννησος παραδιδεται επισημα στους Τουρκους και δημιουργειται το βιλαετι της Πελοποννησου με πρωτευουσα το Ναυπλιο. Η μορφη της πολης αλλαζει. Χτιζονται τζαμια οπως το μεγαλο τζαμι στην Πλατεια Συνταγματος ( αργοτερα πρωτο δημοτικο σχολειο ) και γενικα η πολη παιρνει μια ανατολικη οψη.
Το 1768 η πρωτευουσα της Πελοποννησου μεταφθερθηκε στην Τριπολη και το Ναυπλιο παραμενει υπο την κυριαρχια των Τουρκων με χιλιαδες προβληματα και βαρβαροτητες εις βαρος των Ελληνων.
Οι Ελληνες επηρεασμενοι απο τις μεγαλες εξελιξεις στην Ευρωπη, αρχισαν να οραγνωνονται σιγα-σιγα και το 1820 με την ιδρυση της Φιλικης Εταιρειας υπο τον Δημητριο Υψηλαντη, ετοιμοι πια για τον αγωνα της ανεξαρτησιας τους, κηρυξαν την εναρξη της επαναστασης στις 25 Μαρτιου του 1821.
Οι οπλαρχηγοι της Πελοποννησου αρχισαν τον αγωνα για την απελευθερωση του Ναυπλιου και τον Νοεμβριου του 1822, με αρχηγο τον Θεοδωρο Κολοκοτρωνη, η πολη αποκτα την ανεξαρτησια την με κορυφαιο γεγονος την καταληψη του καστρου του Παλαμηδιου απο τον γενναιο Σταικο Σταικοπουλο και τους ανδρες του.
Το Γεναρη του 1823 το Ναυπλιο γινεται η πρωτευουσα του ελευθερου ελληνικου κρατους. Αρχες του 1828 ερχεται στο Ναυπλιο ο πρωτος κυβερνητης του ελληνικου κρατους, ο Ιωαννης Καποδιστριας, ο οποιος μετα απο 3 χρονια, το 1831, δολοφονειται μπροστα στην εκκλησια του Αγ. Σπυριδωνα απο τους Μαυρομιχαλαιους. Το 1833 ερχεται στο Ναυπλιο ο Οθωνας απο την Βαυαρια, ως Βασιλιας της Ελλαδας.
Το 1834 η πρωτευουσα της Ελλαδας αλλαζει και μεταφερεται στην Αθηνα. Την ιδια χρονια φυλακιζεται στο Παλαμηδι ο Θεοδωρος Κολοκοτρωνης, ως υπονομευτης του Οθωνα. Απελευθερωνεται μετα απο 2 χρονια. Η Βασιλεια του Οθωνα διηρκεσε ως το 1862.
Στην περιοδο κυβερνησης του Καποδιστρια και του Οθωνα η πολη του Ναυπλιου αλλαξε καθοριστικα. Χτιζονται (τελωνειο-γυμνασιο-Οθωνα κ.α), ανοιγονται δρομοι (Μεγαλος Δρομος) και γενικα η πολη εκσυγχονιζεται.
Το Ναυπλιο σημερα ειναι μια απο τις πιο ιστορικες πολεις της Ελλαδας με κτιρια και μνημεια που μαρτυρουν το πλουσιο και πολυποικιλο παρελθον της.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου