Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

H Charlotte Rampling στην Ελλάδα




Μια σημαντική συγκυρία, μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Η μεγάλη Αμερικανίδα ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών για να δώσει μια διαφορετική παράσταση. Σκοπός, λοιπόν, του σύντομου ταξιδιού στη χώρα μας ήταν .. ο διαχρονικός και κλασικός Κωνσταντίνος Καβάφης.
Μαζί με τον Πολύδωρο Βογιατζή απήγγειλαν ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στην παράσταση ''Variations sur Constantin Kavafy et Marguerite Yourcenar'', (Παραλλαγές στον Κωνσταντίνο Καβάφη και τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ), μια λογοτεχνική και μουσική συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα ποιητή και τη Γαλλίδα ηθοποιό. Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ είναι η πρώτη που μετέφρασε τα έργα του Κωνσταντίνου Καβάφη στα γαλλικά.
Η βραδιά ξεκίνησε με την Σάρλοτ Ράμπλινγκ, και στη συνέχεια τον Πολύδωρο Βογιατζή, οι οποίοι ερμήνευσαν ποιήματα με τη συνοδεία της Βαρβάρας Γύρα στην κιθάρα. Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες: Χρόνος και Μεγαλώνοντας, Έρωτας, Ιστορία και Πολιτική, Νοσταλγία και Θάνατος.

Στο ξεκίνημα κάθε ενότητας η Σάρλοτ Ράμπλινγκ διάβαζε αποσπάσματα από κείμενα της Γιουρσενάρ και στη συνέχεια με τον ηθοποιό Π. Βογιατζή διάβαζαν εναλλάξ στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή στα ελληνικά και τα γαλλικά. Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα γεμάτη ποίηση και λυρισμό, το παρών έδωσε όχι μόνο ο καλλιτεχνικός αλλά και επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος.

απο msn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου